Autoimmunologia
CELIAKIA
to nie alergia, choć często jest z nią mylona. W chorobie tej gluten doprowadza do nieprawidłowej reakcji w jelicie cienkim powodując stan zapalny, w wyniku którego organizm może zacząć produkować przeciwciała przeciw własnym komórkom. Następuje zniszczenie błony śluzowej jelita, a dokładnie zanik kosmków, których potrzebujemy by prawidłowo wchłaniać składniki odżywcze. Choroby, w których dochodzi do wytworzenia przeciwciał wobec własnym komórkom określamy mianem „chorób autoimmunizacyjnych”.
Gluten to mieszanina białek znajdująca się w zbożach takich jak: pszenica, żyto i jęczmień. Osoba chora na celiakię powinna wyeliminować te zboża ze swojej diety do końca życia. Ze względu na zanieczyszczenie innymi zbożami, chorzy powinni unikać również owsa.
- w Polsce i na całym świecie liczba chorych wzrasta
- badanie genetyczne nie jest potwierdzeniem celiakii (ok. 40% zdrowej populacji ma dodatnie geny a na celiakię choruje 1%)
- dodatni wynik określający przeciwciała takie jak tTG czy DGP zbadane w klasie IgA (przy deficycie IgA - w klasie IgG) a następnie biopsja jelita pozwalają zdiagnozować celiakię
OBJAWY CELIAKII
Skóra i błony śluzowe, kości |
|
Układ nerwowy |
|
Układ moczowo-płciowy |
|
Układ pokarmowy |
|
Układ krwiotwórczy |
|
Inne |
|
Wybierz badania Polycheck®
z przeciwciałami rekomendowanymi w celiakii
Panel Celiakia IgA + total IgA
Badania wykonaj koniecznie na diecie zawierającej gluten